Inomhusklimat & temperatur

Alla upplever temperatur på olika sätt.

Vissa fryser och en del tycker det är för varmt. Vårt mål är att inomhustemperaturen alltid ska hålla ca 20–21°C.
Att ha en behaglig temperatur inomhus är viktigt. Här finns några tips och råd om hur du själv kan vara med och påverka ditt inomhusklimat och hur du kan möblera för att göra din lägenhet värme-effektiv. Några saker att tänka på:

Ventiler
På alla fönster finns ventiler. Dessa ska alltid vara öppna för att få en god ventilation. Dessa ventiler släpper in luft i lägenheten och tillsammans med det drag av från-luft som går ut i badrums- och köksfläkt får man ett bra luftflöde. För att upprätthålla en bra ventilation är det viktigt att ventilerna i din lägenhet inte täpps igen av smuts.

Ventilerna måste tvättas emellanåt, minst två gånger om året. Dammsug ventilen försiktigt. Ha inte gardiner som sitter tätt inpå ventilen, då ventilationen försämras. Normalt räcker det att hålla dessa ventiler öppna för att få ett gott inomhusklimat.

Vädring och fönster
Om man vill vädra, så ska man öppna fönstret eller balkongdörren fullt i ca fem minuter, och därefter stänga helt. Om man öppnar tvärdrag en kort stund (max fem minuter) får man snabbt in ny och frisk luft i lägenheten utan att kyla ner den onödigt. Med fördel så stängs radiatorn av under det fönster som du öppnar annars arbetar det på full effekt helt i onödan. Sätt på radiatorn igen när fönstret stängs. Detta är extra viktigt under höst, vinter och tidig vår, när det är kallt och fuktigt ute.

Fönster som lämnas öppna på glänt skadas av fukten eftersom träet i fönstret sväller. Dessutom är det inte miljövänligt att ”elda för kråkorna”. Om fönster hålls öppna under en längre tid så slutar uppvärmningen och ventilationen fungera som planerat. Det kan resultera i att det blir varmt/kalt, kvavt och dålig luft i er lägenhet. Detta eftersom värmesystemet inte vet hur de ska hantera kylan som kommer in genom fönstret.


Vanliga frågor om inomhusklimat

Vilken temperatur ska jag ha i min lägenhet?

Spangarden Fastigheters lägenheter ska hålla en temperatur på minimum 20 grader mitt i rummet under dagtid.


Vad gör jag om jag upplever att det är kallt i min lägenhet?

Mät gärna temperaturen själv innan du gör en felanmälan hos oss. För att mäta en korrekt temperatur ska du placera termometern i mitten av rummet 1,5 meter upp från golvet. Termometern får inte placeras mot en yttervägg.


Varför är mitt element kallt ibland?

När termostaten känner av att det är 21°C i rummet, stängs vattenflödet igenom elementet av. Elementet svalnar tillfälligt och det är därför som elementet ibland kan källas kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn inomhustemperatur.


Behöver jag lufta mina element?

För att få ut maximalt med värme ska elementen vara varma upptill och kallare längre ner. Är elementet kallare längre upp och varmare längre ner eller om ni hör oljud från elementen så kan de behöva luftas. Gör en Felanmälan på detta till er förvaltare så hjälper vi till med det.


Element
Tänk på att inte ställa möbler eller på annat sätt täcka elementen med exempelvis gardiner. Då får värmen svårt att spridas ut i rummet. Gardiner som hänger för termostaten kan påverka funktionen negativt. Värmen fastnad bakom gardinen och termostaten tror det är varmare i rummet och stänger vattenflödet. Det ska vara minst 50 cm mellan radiatorn och närmaste möbel. Är det för varmt i lägenheten så sänk värmen med hjälp av vreden på radiatorerna. 

Hur kan du som hyresgäst påverka ditt inomhusklimat?

  1. Kontrollera att termostaten på elementen är påvridna och fungerar. Kolla även läget på termostaten. Står den 1 betyder det att det är ganska kallt i lägenheten, ju högre siffra desto varmare. Ibland kan det ta ett tag innan värmen kommer igång.

  2. Möblera rätt. För att värmen ska spridas i hela lägenheten är det viktigt att inga stora möbler eller gardiner täcker för och stoppar cirkulationen. Inga möbler eller gardiner ska stå framför elementen.

  3. Fäll ner persiennerna kalla nätter, då ökar du fönstrets motståndskraft mot värmeförluster.

  4. Vädra snabbt med tvärdrag. Fem minuter ordentlig vädring fräschar upp luften inomhus och sparar energi jämfört med om du låter fönstren ständigt stå på glänt. 

  5. På vintern blir luften torr och då kan den upplevas som kallare. Gröna växter inomhus hjälper till att fukta luften och därmed få ett bättre inomhusklimat.

  6. På hösten kan det vara stora skillnader i temperatur mellan dag och natt och det tar ett tag gör huset att värmas upp. Det kan då vara skönt att sätta på sig en extra tröja och något varmt på fötterna.


Kontakta oss om du har problem i din lägenhet.

Tänk på att använda jouren med förnuft. Akuta problem är exempelvis vattenläckage. Har du mindre akuta problem så använder du dig av formuläret för felanmälan för att snabbast få hjälp.